Κιρσοκήλη

Κιρσοκήλη

Περίπου δύο στους δέκα Έλληνες πάσχουν από κιρσοκήλη, μια πάθηση που οφείλεται σε ανεπάρκεια των φλεβών που βρίσκονται στο όσχεο.

Τι είναι η κιρσοκήλη;

Στην πραγματικότητα, η κιρσοκήλη αποτελεί αρκετά συχνή, αλλά ευτυχώς αναστρέψιμη αιτία ανδρικής υπογονιμότητας, καθώς μειώνει σημαντικά την παραγωγή σπερματοζωαρίων. Αυτό οφείλεται στο ότι οι δυσλειτουργούσες φλέβες στο όσχεο δεν μπορούν να απομακρύνουν το αίμα από την περιοχή, με συνέπεια αυτό να μένει στάσιμο και με το πέρασμα του χρόνου να σχηματίζονται μικρές μάζες (“γρομπαλάκια”), οι οποίες ενδέχεται να γίνουν αντιληπτές με την ψηλάφηση.

Συμπτώματα

  • Η κιρσοκήλη αναπτύσσεται συνήθως σε νεαρή ηλικία (15 έως 25 ετών), συχνότερα στον αριστερό όρχι, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλεί συμπτώματα (χαρακτηρίζεται “ύπουλη νόσος”) και γι’ αυτό γίνεται αντιληπτή αργότερα στη ζωή, έπειτα από εξετάσεις για υπογονιμότητα και κυρίως ύστερα από σπερμοδιάγραμμα, το οποίο δείχνει πολύ μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων.
  • Τα συνηθέστερα συμπτώματα που εκδηλώνει μικρός αριθμός ανθρώπων που πάσχουν από κιρσοκήλη είναι αίσθημα βάρους στους όρχεις και ήπιος πόνος.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

  • Η διάγνωση γίνεται με την ψηλάφηση από ουρολόγο ιατρό, με τη διενέργεια υπερηχογραφήματος ή με συνδυασμό των δύο. Συνήθως, γίνεται υπερηχογράφημα για να επιβεβαιώσει τις αρχικές υπόνοιες.

Κατηγορίες

Αναλόγως με το μέγεθος και τη σοβαρότητά της, η κιρσοκήλη κατατάσσεται σε τρεις κατηγορίες:

  • Α βαθμού

Η πρώτου βαθμού κιρσοκήλη είναι μικρή, δεν ανιχνεύεται εύκολα και εντοπίζεται μόνον όταν ο άνδρας υποβληθεί σε υπερηχογράφημα τρίπλεξ.

  • Β βαθμού

Η δευτέρου βαθμού κιρσοκήλη είναι μέτρια σε μέγεθος και εύκολα ανιχνεύσιμη από τον γιατρό με την ψηλάφηση,

  •  Γ βαθμού

Η τρίτου βαθμού κιρσοκήλη είναι η πιο προχωρημένη και είναι ορατή (φαίνονται “γρομπαλάκια” στο δέρμα).

Πως αντιμετωπίζεται η κιρσοκήλη

Η θεραπεία της κιρσοκήλης είναι χειρουργική.

  • Το χειρουργείο είναι απλό και απαιτείται συνήθως μίας ημέρας παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο.
  • Με το χειρουργείο επιτυγχάνεται αποκατάσταση της γονιμότητας σε ποσοστό έως 90% και πλήρης ύφεση των ενοχλημάτων του ασθενούς.